Nasi Dagang Terengganu * 4 cawan beras biasa (sy guna beras jenama pearl- beras siam wangi) * 250ml santan pekat * garam dan gula secukupnya * 1 sudu besar halba * 4 ulas bawang merah ~ dimayang halus * 1 inci setengah halia ~ dimayang halus * air atau santan cair secukupnya Cara2: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang(sy hanya menggunakan air).Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan santan pekat yg dibancuh dengan sedikit gula dan garam. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.Gaul sebati..siap.. * **GULAI IKAN TONGKOL** * 2 liter santan(1 liter santan pekat dan 1 liter santan cair) * 6 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia , 1 inci lengkuas } di'blend' * 15-20 tangkai cili kering * 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros * 6 keping asam keping * garam dan perasa scukupnya * 1 keping nisan kecil * 5-6 biji cili padi * 1 ekor ikan tongkol Cara2: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan pekat ke dalam periuk yang berasingan.Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit hingga pecah minyak. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak (kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam,perasa dan asam keping.Masukkan santan cair dan tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi dan biarkania mndidih seketika..siap. ***ACAR** * 2 batang timun - dipotong panjang2 * 1 batang lobak merah - dipotong panjang2 * 3 ulas bawang merah - dimayang halus2 * 1 biji lada besar - dihiris nipis2 * 1/2 inci halia - dimayang halus2 * cuka, garam, gula Cara2: Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika. ~selamat mencuba~ * 4 cawan beras biasa (sy guna beras jenama pearl- beras siam wangi) * 250ml santan pekat * garam dan gula secukupnya * 1 sudu besar halba * 4 ulas bawang merah ~ dimayang halus * 1 inci setengah halia ~ dimayang halus * air atau santan cair secukupnya cara2: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang(sy hanya menggunakan air).Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan santan pekat yg dibancuh dengan sedikit gula dan garam. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.Gaul sebati..siap.. * **GULAI IKAN TONGKOL** * 2 liter santan(1 liter santan pekat dan 1 liter santan cair) * 6 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia , 1 inci lengkuas } di'blend' * 15-20 tangkai cili kering * 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros * 6 keping asam keping * garam dan perasa scukupnya * 1 keping nisan kecil * 5-6 biji cili padi * 1 ekor ikan tongkol cara2: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan pekat ke dalam periuk yang berasingan.Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit hingga pecah minyak. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak (kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam,perasa dan asam keping.Masukkan santan cair dan tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi dan biarkania mndidih seketika..siap. ***ACAR** * 2 batang timun - dipotong panjang2 * 1 batang lobak merah - dipotong panjang2 * 3 ulas bawang merah - dimayang halus2 * 1 biji lada besar - dihiris nipis2 * 1/2 inci halia - dimayang halus2 * cuka, garam, gula cara2: Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika. ~selamat mencuba~

Comments

Popular posts from this blog

Khasiat Fadhilat (Isnad) Doa Haikal - Majmu' Syarif

Remembrance - Zikr